Yalla Aleksandrija.

Ovaj prelepi grad na obalama Sredozemnog mora osnovao jeAleksandar Veliki, daleke 331. godine pre nove ere Aleksandar Veliki je imao tada 25 godina, i već je bio proslavljeni osvajač, koji je započeo svoj dug put kroz Grčku, malu Aziju i Siriju, poražavajući i prosto čisteći sve grčke i persijske snage koje su mu se našle na putu. Imao je planove za mnogo duže putovanje do Persije, Centralne Azije i Indije. Ali, najpre je morao da poseti oazu Siva i da se konsultuje sa proročanstvom Amona.

Na svom putu ka oazi, Aleksandar Veliki je sa divljenjem posmatrao predeo koji se nalazio između Mediteranskog mora i jezera Mareotis, kao i obližnje ostrvo. Naredio je da se tu osnuje grad koji će biti prestonica te regije. Ova lokacija je bila idealna, jer se nalazila “u sredini” Velike Grčke, naspram Mediteranskog mora, i ostatka Egipta.

U to vreme Nil je bio povezan sa Crvenim morem jednim kanalom, pa je Aleksandrija mogla da služi i kao prolaz za Indijski okean Plan grada napravio je grčki arhitekta Dinokrates, a spoljašnje zidove grada označio je sam Aleksandar Veliki. Tako je 7. aprila 331. godine pre nove ere nastala nova prestonica Egipta – Aleksandrija. Grad je dobio ime po Aleksandru Velikom, iako je on odmah napustio grad i nije video nijednu građevinu koje je tu podignuta. Ipak, kada je umro, Aleksandar Veliki je vraćen u Aleksandriju i u njoj sahranjen. Posle smrti Aleksandra Velikog, nijedan njegov naslednik se nije pojavio da nasledi ujedinjeno kraljevstvo. Ove široke teritorije bile su podeljene između nekoliko vladalaca.

katakombe u Egiptu

U egipatskom gradu Aleksandrija završen je projekat spasavanja čuvenih katakombi starih 2.000 godine koje je ugrožavala voda.

Lokaciju Kom al Šofaka, koja je otkrivena 1900. godine, ugrožavao je sve viši nivo vode

Egipat je zbog sve većeg nivoa vode 2017. godine pokrenuo projekat isušivanja katakombi uz podršku Američke agencije za međunarodnu pomoć.

Egipatski ministar za antikvitete Haled al Anani rekao je da je program pomogao u rešavanju problema sa kojim se ova oblast suočavala u proteklih sto godina.

izvor @ https://www.blic.rs/vesti/svet/sacuvane-cuvene-katakombe-u-egiptu/m1371rm

Aranžman u PDF-U
Radisson Blu Hotel, Alexandria
Detaljnije
Hilton Alexandria Corniche
Detaljnije
Hilton Alexandria Green Plaza
Detaljnije